Specialist in faciliteren

 

 

Wat speelt er?

 

vrijdag 25 november 2022
Kontakt der Kontinenten
Soesterberg

 

Spelen heeft meerdere betekenissen. De Van Dale geeft als betekenissen:

 1. zich met een spel vermaken, bezighouden: een partij schaak spelen; om geld spelen met geld als inzet; op safe, zeker spelen de zekerste weg kiezen.
 2. muziek maken op een instrument: (op de) piano spelen.
 3. een toneelstuk (mede) opvoeren.
 4. zich voordoen als: de baas spelen, heersen.
 5. aan de orde zijn; = voorvallen: de roman speelt zich in de vorige eeuw af.
 6. (van kinderen) zich vermaken in de vrije tijd

Tijdens het inspiratiefestival gaan we op zoek naar het spelen in en met groepen. Hoe geven we met elkaar tijdens een workshop, brainstorm, daily stand-up, team- of projectvergadering, training, team coaching etc. betekenis aan spelen? Er worden 8 workshops (in twee rondes van vier workshops) gegeven met ieder een eigen insteek. In elke workshop is plek voor maximaal 12 deelnemers.

Naast de workshops wordt ook het openings- en pauzeprogramma ingevuld. Zo gauw dat bekend is, wordt deze informatie op deze pagina gedeeld.

De investering voor het Inspiratiefestival bedraagt slecht € 75 excl. BTW. Voor het Inspiratifestival geldt een gratis opt-out indien je een positieve Corona zelftest of positieve PCR-test hebt.

Ja, ik meld me aan


Opening en afsluiting

 

Unlock your creativity – Escape your daily routine 
door Judith de Jong en Ingeberte Uitslag

In deze flitsende mini-workshop uit twee delen ga je aan de slag om daadwerkelijk je creativiteit te ontsluiten. Laat je verrassen en onsnap uit je dagelijkse routine.

Wat neem je mee?
Dat blijft een verrassing, maar één ding kunnen we er wel over zeggen: je gaat met iets waardevols naar huis.

 

Workshops ronde 1

 

Wat speelt er bij communicatie?
door Frank Snieder

In deze workshop laat Frank  je onderzoeken en ervaren wat er in communicatie gebeurt.
Boven de waterlijn gaat het meestal over inhoud. Wat zegt iemand. Er gebeurt vaak veel tussen mensen (interactie) waarbij de boodschap impliciet gegeven wordt. Bijvoorbeeld een cynische opmerking. Wat speelt er dan echt? Wat bedoeld iemand met die cynische opmerking?
Onder de waterlijn zitten vaak onuitgesproken emoties, behoeftes, waarden, belangen, drijveren. Hoe krijgen we die boven tafel?

Wat neem je mee?
Je krijgt technieken om de ‘onderwaterwereld’ van de ander zichtbaar te krijgen en door hiermee te oefenen krijg je meer zicht op je eigen wereld.
Dit helpt je als facilitator om gesprekken tussen deelnemers beter te volgen in te interpreteren.

 

 

“Een Socratische benadering van ‘Wat speelt er?’
door Arjan van Bommel en Antoinette Middeldorp

In deze workshop spelen we met het thema “Wat speelt er?” op filosofische wijze.
We formuleren een uitgangsvraag en oefenen een dialoog in de vorm van een Socratisch gesprek.
We maken daarbij gebruik van het zandlopermodel om een Socratische Dialoog te begeleiden.

Wat neem je mee?
Je doet ervaring op met enkele stappen van de Socratische methode als werkvorm om dialogen te begeleiden.

Deze workshop is vol. Je kunt je wel op de wachtlijst laten zetten voor als er een plek vrij komt.

 

 

 

 

Waarderend ontdekken van wat er speelt
Oefenen met het waarderend faciliteren van een dialoog
door Arjan van Vembde

Je krijgt een korte introductie in waarderend faciliteren. Daarna gaan je aan de hand van een casus oefenen met het begeleiden van een onderzoekende dialoog. In de casus spelen we met elkaar een team van docenten die er een extra taak bijkrijgen, maar hier helemaal niet op zitten te wachten. Om de beurt mag jij de dialoog begeleiden of speel je één van de docenten. Tussentijds zijn er time outs om te reflecteren op wat wel en niet werkt als begeleider van de dialoog.

Wat neem je mee?

 • een hele concrete ervaring in het begeleiden van groepen die zoekend zijn.
 • een paar tips en tricks hoe je dat op een waarderend faciliterende manier dergelijke teams kunt begeleiden.

 

Systemisch spelen
Wat speelt er systemisch in de groep?
door Theo Hoogink

Ook jou overkomt het soms dat je met een groep bezig bent dat je denkt: Wat speelt er hier? Je ziet het voor je gebeuren maar je kunt er geen vat op krijgen. In deze workshop ga je met poppetjes spelenderwijs ontdekken welke systeemregels er spelen in de groep of organisatie waar jij faciliteert. We doen fysieke oefeningen en je krijgt uitleg over de systemische regels. Met de casuïstiek die door deelnemers ingebracht wordt, gaan we minstens één, als we daar tijd voor hebben twee of drie poppetjes opstellingen doen. Het is vaak verbazingwekkend hoeveel inzicht in de individuele en groepsdynamiek je dat oplevert.

Wat neem je mee?
Dat je door het neerzetten van poppetjes inzicht kunt krijgen in wat er speelt in de groep die je begeleidt. Hoe de onderlinge verhoudingsdynamiek daarop van invloed is. Met die inzichten kun jij, als begeleider, die dynamiek weer beïnvloeden.

Deze workshop is vol. Je kunt je wel op de wachtlijst laten zetten voor als er een plek vrij komt.

Workshops ronde 2

 

Buddy-Bingo
door Ingeberte Uitslag en Marieke van Laar

Go on an adventure in this social mixer. Together with your buddy, you will complete challenges, explore the conference grounds, and have fun meeting new people.

Een internationaal succes komt naar Soesterberg! Een fantastisch voorbeeld van creatief gebruik maken van nieuwe situaties: de buddy bingo. Met deze werkvorm creëer je op een vrolijke en energieke manier verbinding tussen deelnemers die elkaar nog niet (zo goed) kennen. Prettig en belangrijk bij de start van conferenties en trainings- of teamsessies.

Wat neem je mee?
Tijdens het inspiratiefestival leer je de hybride variant, maar je kunt dit ook prima inzetten bij fysieke en online sessies.
De werkvorm is ook inzetbaar voor andere doelen, zoals het verkennen van een nieuw thema, onboarding of een nieuwe samenwerkingslocatie.
Verras je deelnemers dus de volgende keer met deze originele werkvorm.

PS Neem je telefoon en oortjes mee!

 

Wat speelt er bij Fish!
door Antoinette Middeldorp

Fish! Is een heerlijke manier om op een positieve manier met mensen te werken, maar ook voor jezelf!

Fish! is een concept gebaseerd op het werken van een team in een viskraam in de jaren 90 in Seattle. De manier waarop het team met elkaar werkt en op een inspirerende manier hun producten verkoopt, is een voorbeeld van optimaal samenwerken door bewuste gedragskeuzes.

Wat maakt Fish! zo waardevol?
De principes zijn universeel, eenvoudig en direct toepasbaar in een eigen werksituatie. De essentie is dat energie, passie en plezier bijdragen aan een beter resultaat.
De benadering is niet voor niks een benadering die reeds duizenden bedrijven en miljoenen mensen inspireerde. Het simpele karakter en het feit dat het niet over algemeenheden maar over JOU en JOUW gedrag gaat spreekt veel mensen aan. De benadering is hanteerbaar binnen alle lagen van organisaties en teams. Je kunt er geen nee tegen zeggen

Wat neem je mee?
Je maakt kennis met het gedachtengoed van Fish! en hoe je dit kunt inzetten om je eigen workshop positief langs de pijlers van Fish! te ontwerpen. Neem dus een casus mee dan gaan we er lekker mee aan de slag.

Deze workshop is vol. Je kunt je wel op de wachtlijst laten zetten voor als er een plek vrij komt.

Wat speelt er bij Lego Serious Play?
door Nel Mostert

Lego Serious Play is een uitstekende methode om te gebruiken bij een workshop waarbij je de deelnemers wilt laten ontdekken ‘wat er speelt’ in de groep. In deze workshop ga je dat ervaren. Je gaat zien hoe je als facilitator een LSP workshop voorbereidt en begeleidt en hoe de deelnemers het serieuze spel spelen. Natuurlijk gaan we ook gewoon lekker spelen met Lego! Dit is een unieke kans om dit kleurrijke spel te spelen.

Wat neem je mee?
Je maakt kennis met Lego Serious Play en je ervaart wat de effecten ervan zijn op de individuele deelnemer en op de groep.

Deze workshop is vol. Je kunt je wel op de wachtlijst laten zetten voor als er een plek vrij komt.

 

 

Wat speelt er veel in mijn groep!
Hoe speelse technieken je helpen zaken te verhelderen?
door het Instituut voor geluid en beeld (Wouter Niks en Ocker Repelaer van Driel)

In trainingen en workshops komen serieuze onderwerpen aan bod, waarbij doelen en acties soms door elkaar lopen. Hoe houd je het overzicht qua huidige en gewenste situatie? En hoe kun je een stevig onderwerp ook speels benaderen?
Twee methodieken die in deze workshop aan de orde komen kunnen klaarheid brengen. Je leert en ervaart hoe je met concrete muziekkeuzes zaken scherp kunt verwoorden en hoe je deze direct in een herkenbaar beeld kunt vastleggen. Een tekening zegt immers meer dan 1000 woorden.

Wat neem je mee?
Je vertrekt met direct inzetbare speelse technieken die je helpen de impact en duidelijkheid van je trainingen en workshops te vergroten.

 

 

 

Markt

Op de markt staan een aantal ‘kramen’. Zo is er een ruiltafel voor boeken en/of managementspellen. Neem dus  de boeken/spellen die je niet meer gebruikt mee. Kun je nieuwe boeken aanschaffen. Helpt Janneke je over de eerste storytell drempels heen. Kun je bij Nel het competentiespel spelen. Krijg je bij Henri een toelichting op het integrrale model en het meeting spectrum.

 

Ja, ik meld me aan


Ervaringen van vorige middagen

 


Programma

12:30 uur Inloop en markt
13:00 uur Plenaire opening 
13:30 uur Workshopronde 1
15:00 uur pauze en markt
15:30 uur Workshopronde 2
17:00 uur Plenaire afsluiting 
17:30 uur Borrel en markt

Ja, ik meld me aan


Locatie

Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20, 3769 AS Soesterberg

Ja, ik meld me aan


Terugblik op vorige Inspiratiefestivals

De vorige Inspiratiefestivals stonden in het teken van:

 • Faciliteren Magie of Meesterschap? (23 mei 2022)
 • Dromen van Faciliteren of Faciliteren wij dromen? (26 november 2021)
 • Faciliteren met Lef (28 mei 2021)
  De video-impressie van de middag kun je hier zien.
 • Dialogen (Online 5 februari 2021)
  Het verslag van de dag kun je hier lezen.
 • De Reis gaat Verder (Online 22 juni 2020)
 • Online Ontdekkingen – Never Waste a Good Crisis! (Online 11 mei 2020)
 • Meervoudige Intelligenties (4 november 2019)
  Het verslag van deze middag kun je hier lezen.
 • Oplossingen voor Struikelblokken (6 mei 2019).
  Het verslag kun je hier lezen.
 • Zintuiglijk Faciliteren (30 november 2018)
  Het verslag kun je hier lezen.
 • Een proeverij van werkvormen (24 mei 2018)
  Het verslag van deze middag kun je hier lezen.