Specialist in faciliteren

Je gaat binnenkort een (online) meeting begeleiden, dat kan een workshop, brainstorm of training zijn. Op basis van het intakegesprek met de opdrachtgever heb je een ontwerp gemaakt. Je vraagt je nu af: “Zit het ontwerp goed in elkaar, lukt het me in de tijd die deelnemers er voor krijgen?”

Eigenlijk zou je je programma voor willen leggen aan een collega om zijn of haar feedback te krijgen. Dat kun je ook bij de Facilitation Academy laten doen.

Mogelijkheden
  1. Een schriftelijke review
    Je meldt je via onderstaand formulier aan. Je beschrijft via een, door ons opgesteld format, je case, programma en de vragen die je hebt. Dit document stuur je naar ons op.
    Vervolgens krijg je binnen een paar dagen van ons een schriftelijke reflectie op de case, het procesontwerp en worden je vragen beantwoord.
  2. Een schriftelijke en mondelinge review
    Het eerste deel is gelijk aan de schriftelijke review, maar nadat je de review ontvangen hebt, vindt er nog een gesprek tussen reviewaanvrager en de reviewer plaats. Dit gesprek vindt plaats via Zoom. Hierdoor is de reviewer in staat de reviewaanvrager ook werkvormen/tools te laten zien.
Voorbeelden van reviews

Vraag:
“Hoe ga ik om met de cultuur- en taalbarrières met deelnemers uit Indonesië?”

Antwoord:
“De cultuur in Indonesië is wel zo dat ze niet gemakkelijk zullen toegeven als ze dingen niet goed begrijpen. Dus als jij vraagt “Snap je het?”, zullen ze altijd “Yes” zeggen.
– Daarom is het goed om regelmatig even in break-outs te gaan met de opdracht ‘Overleg even met elkaar wat we net besproken hebben, en bepaal samen of er nog vragen of onduidelijkheden zijn’. Benoem iemand in elke break-out die de vragen/onduidelijkheden verzamelt en plenair terug rapporteert. Laat ze niet zelf iemand benoemen, want dat is heel moeilijk in die cultuur – omdat niemand ‘de baas’ kan/wil zijn.
– Houd een quiz na een stuk theorie. Laat de antwoorden wel anoniem zien. Hierdoor zie je welke delen van de stof begrepen zijn en welke niet. Slecht begrepen stukken kun je dan herhalen.”

Reactie op een programma-ontwerp
“Je programma zit qua stappen goed in elkaar, maar je rekent je erg rijk in de tijd die je per stap nodig hebt. Met 20 man een beslissing nemen op zo’n belangrijk punt, waarbij je ook nog wilt dat iedereen zijn mening heeft gegeven, lukt niet. Het is maar 1 minuut spreektijd per persoon. De werkvorm oprollen (ook wel 1-2-4-All) zou hier goed kunnen werken. Je hebt overigens wel altijd meer tijd nodig.”

Investering

De investering in een beter programma bedraagt bij optie 1 € 125 excl. BTW en bij optie 2 € 250 excl. BTW. Die investering betaalt zich gelijk terug in een beter (online) programma met een beter eindresultaat.

Review aanvragen

Vul voor het aanvragen van een review onderstaand formulier in. Na het verzenden van je aanvraag sturen wij je het sjabloon om je case in te beschrijven per mail toe..

Aanvraag review programma-ontwerp
Gegevens aanvrager
Keuze review
Ik vraag de volgende review aan:
Factuurgegevens
AGV-gegevens
Bezig met versturen