Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Dromen van Faciliteren

of

Faciliteren wij dromen?

 

26 november 2021 | 13:00 – 17:00 uur | tot 1 november slechts € 125 daarna € 150

“Nachtmerries” stonden centraal tijdens de vorige verdiepingsmiddag in juni.
Op 26 november gaan we aan de slag met de mooiste dromen!

Ja, ik meld me aan

Als facilitator help je om dromen van de opdrachtgever werkelijkheid te maken. De droom is een opgelost probleem, een super samenwerking, een geolied nieuw of aangepast proces, een opgelost vraagstuk of een echt innovatief product.

Maar hoe ziet jouw droom er voor de toekomst uit en hoe maak je je droom waar? 

Tijdens de Verdiepingsmiddag Faciliteren op 26 november gaan we aan de slag met dromen én het vertalen van dromen naar resultaten. In de workshops leer je werkvormen om dromen gestalte te geven en stappen te zetten in het realiseren ervan. Je maakt hierbij een dubbelslag: je gaat aan de slag met een van je eigen droom én je leert werkvormen die je daarna bij je opdrachtgevers kunt inzetten.

Voor de verdiepingsmiddag kun je kiezen uit vier workshoplijnen van twee aan elkaar gekoppelde workshops. In de eerste ronde ga je een droom verbeelden door hem vorm te geven. In de tweede ronde ga je de droom concretiseren en de eerste stappen voor de realisatie ervan formuleren. Elke workshop biedt hiervoor weer een andere stimulerende en creatieve aanpak en worden er andere meervoudige interesses aan gesproken. Ga je voor de interesse waar je je comfortabel bij voelt of ga de je de uitdaging aan en kies voor een interesse die je minder ligt?
In elke workshoplijn is er slechts plaats voor 12 deelnemers.

Corona-maatregelen

Gelukkig zijn vrijwel alle Corona-maatregelen opgeheven. Welke er nog wel gelden kun je lezen op de de pagina Corona-maatregelen Verdiepingsmiddag. De belangrijkste maatregel is dat je een geldige QR-code moeten tonen, omdat KdK een openbaar gebouw is.

Early-bird korting

Tot 1 november betaal je slechts € 125 excl. BTW. Vanaf 1 november is de investering € 150 excl. BTW. Dat is een korting van 16,66 %.

Kom 26 november met ons Dromen van Faciliteren om het Faciliteren van Dromen te leren!

Ja, ik meld me aan


Workshoplijnen

Bij je aanmelding kies je voor één workshoplijn. Deze bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde workshops.

Workshoplijn 1: Tussen droom en daad …

Dromen, dat klinkt heerlijk – maar in de waan van alle dag veel te vaag. Zeker in een tijd dat we juist weer bezig zijn om de wereld weer op te starten, nog steeds vanuit huis, of op kantoor. Een tijd waarin problemen vragen om daden, en niet om dromen en opdrachtgevers jou als facilitator vragen om te helpen tot die daden over te gaan.

En toch moet je dromen – juíst dan! Een droom geeft je een ander perspectief en daarmee mogelijk andere oplossingen. Een groep laten dromen is een goede manier om onderliggende gedachten en ideeën boven water te halen. Waar wil een team heen? Wat zijn de ambities? Hoe ziet de ideale toekomst er uit? Hoe zou het anders kunnen? Wat wil je als individu nu eigenlijk het liefst…?

Janneke Tanja en Ocker Repelaer van Driel hebben beide een creatief talent dat ze meenemen in hun werk met groepen: zij vertelt verhalen, hij gebruikt muziek. Zowel verhalen als muziek raken mensen op een ander, dieper niveau, waardoor ze ook anders naar hun vraag kunnen gaan kijken. Dromen vanuit dergelijke theatrale technieken geeft mooie inzichten waar een groep een stap verder mee komt.

Ze laten je in deze twee elkaar aanvullende workshops ervaren wat er met mensen gebeurt als je dergelijke technieken toepast en hoe je vervolgens als facilitator de draai naar het hier en nu weer maakt. Wat heb je daar zelf al voor in huis (heel veel!) en wat zou je graag nog willen leren?

Workshopleiders

Ocker Repelaer van Driel en Janneke Tanja


Workshoplijn 2: Intuïtief dromen, serious uitbeelden

Workshopronde 1: Dromen
Ga mee op weg: dromen, durven en doen!
Je weet veel meer dan je denkt. Er ligt al veel besloten in wie je bent, waar je voor staat. Om dat te zien, gaan we intuïtief dromen. We laten je de kracht van je eigen intuïtie ervaren.
Je helpt hiermee jezelf aan jouw toekomstbeeld van wat jouw rol als facilitator kan (of zal) worden, en welke concrete stappen daarvoor nodig zijn. Een zeer krachtige workshop, die mogelijk aanvoelt als ‘magie’. Maar je doet het toch echt zelf die de magie, de dromen en het te volgen pad (dat je eigenlijk al weet).

Workshopronde 2: Bouwen
We gaan het te volgen pad naar boven halen door met Lego Serious Play de bouwstenen van dat pad uit te beelden. Dromen, Durven, Doen!

Wat neem je mee uit de workshops?

Als mens neem je inzichten mee vanuit je intuïtie voor jouw ontwikkeling als facilitator.
Als facilitator neem je krachtige technieken mee om met groepen te werken.

Workshopleiders

Nel Mostert en Theo Hoogink


Workshoplijn 3: Van fictie naar realiteit

In de eerste workshop gaan je aan de slag met fictie en een droom, die je in de tweede workshop tot realiteit gaat brengen. Je leert technieken die je kan toepassen op volgende dromen van jezelf en van anderen.

Workshopronde 1: Fictie zonder faalangst

In deze workshop maken we gebruik van oefeningen en mindset uit improvisatietheater. Daarmee train je je fantasiespier, het denken in “what if” en in scenario’s, zonder angst om te falen. Je leert technieken en tools die je brein aanzetten in het denken in mogelijkheden, om je ruimte van fictie te vergroten. We gaan veel spelen en ervaren, lachen en leren.

Workshopronde 2: Realistisch keuzes maken vanuit je droom

In deze workshop gaan we aan de slag met je fictieve droom. Hoe zou deze werkelijkheid kunnen worden? Wat kun je inzetten om tot realisering van je droom te komen? We gebruiken technieken om acties te benoemen en te selecteren. We hanteren een reality check die je helpt om tot keuzes te komen. Je hanteert verschillende werkvormen die helpen om van droom tot realiteit te komen. We schromen niet om te praten over belemmerende gedachten.

Wat neem je mee uit de workshops?

In workshop 1 leer je creatief denken én doen. Je leert dat onverwachte situaties en tegenwerpingen vaak niet de belemmering zijn, maar je perspectief verbreden en je weer meer kansen bieden. Je ervaart een andere mindset om om te gaan met onzekerheid en met plannen en dromen. Daarnaast ga je naar huis met een reeks speelse werkvormen en inzichten.

In workshop 2:

 • krijg je nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan met je eigen ontwikkeling.
 • leer je werkvormen om acties te benoemen en keuzes te maken.
 • ervaar je het nut van de reality check.

Workshopleiders

Arjan van Bommel en Marieke van Laar


Workshoplijn 4: Over Dromen, Disney en Tekenen

Walt Disney was een dromer pur sang. Maar wel een dromer die zijn dromen wist te verwezenlijken. De aanpak om zijn dromen te realiseren is bekend geworden als de Disney-methode. Door deze methode te gebruiken, was en is zijn studio in staat de mooiste tekenfilms te maken.

Maar is zijn aanpak ook bruikbaar in een veranderingstraject of een transitie? Wat gebeurt er als je tekenen toevoegt aan zijn aanpak?

In deze workshop leren Wouter en Henri je een aanpaste Disney methode waarin je achtereenvolgens in de huid van de Observator, de Dromer, de Realisator en de Criticus kruipt om uiteindelijk een actieplan maken om je eigen droom te realiseren. Zo leer je al doende de basisregels van de aangepaste Disney-methode. Je krijgt tips om deze aanpak ook met groepen toe te passen.

In workshopronde 1 pakken we de rol van de Observator en de Dromer op en in workshopronde 2 de rol van de Realisator en de Criticus.

Wat neem je mee uit de workshop?

 • De basisregels van de aangepaste Disney-methode voor veranderings- en transitietrajecten.
 • Het gebruik van ruimte en posities.
 • De toegevoegde waarde van visualisaties.
 • De vertaling naar het gebruik bij groepen.

Workshopleiders

Wouter Niks en Henri Haarmans

Ja, ik meld me aan


Programma

12:30 uur Inloop
13:00 uur Plenaire opening
13:30 uur Workshopronde 1
14:45 uur pauze
15:15 uur Workshopronde 2
16:30 uur Plenaire afsluiting
17:00 uur Borrel

Ja, ik meld me aan


Locatie

Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20, 3769 AS Soesterberg

Ja, ik meld me aan


Terugblik op vorige Verdiepings(mid)dagen

De vorige Verdiepingsmiddagen stonden in het teken van:

 • Faciliteren met Lef (28 mei 2021)
  De video-impressie van de middag kun je hier zien.
 • Dialogen (Online 5 februari 2021)
  Het verslag van de dag kun je hier lezen.
 • De Reis gaat Verder (Online 22 juni 2020)
 • Online Ontdekkingen – Never Waste a Good Crisis! (Online 11 mei 2020)
 • Meervoudige Intelligenties (4 november 2019)
  Het verslag van deze middag kun je hier lezen.
 • Oplossingen voor Struikelblokken (6 mei 2019).
  Het verslag kun je hier lezen.
 • Zintuiglijk Faciliteren (30 november 2018)
  Het verslag kun je hier lezen.
 • Een proeverij van werkvormen (24 mei 2018)
  Het verslag van deze middag kun je hier lezen.