Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Faciliteren met Lef

Omgaan met moeilijke situaties in groepsdynamiek

 

Datum: 28 mei 12:30 – 17:30 uur
Locatie: Kontakt der Kontinenten in Soesterberg

Faciliteren met Lef, wat houdt dat in?

Soms heb je Lef nodig om een workshop met succes te faciliteren. Je herkent vast een of meer van de volgende situaties:

 1. Tijdens een meeting die faciliteert, krijg je frontaal de wind van voren. Je moet even zoeken naar je plaats, want er staat geen dikke paal om je aan vast te houden. Je denkt bij jezelf: “Wat heb ik gedaan dat mij dit overkomt?”
 2. Een moeilijke situatie in de dynamiek van de groep vraagt om een speciale aanpak, maar op het moment zelf weet je het even niet. Je bent ten einde raad. Tenslotte ben je juist gevraagd om je ervaring in dit soort situaties. Je denkt bij jezelf: “Help, wat moet ik nu doen?”
 3. Je wil een creatieve werkvorm inzetten om een andere dynamiek in je workshop te krijgen, maar de groep komt niet in beweging. Je denkt: “Zo bijzonder is het toch niet wat ik vraag. Hoe krijg ik ze mee?”

Allemaal hele lastige situaties waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen. Na afloop is het goed om vanuit relativerende houding terug te kijken naar die specifieke lastige situatie en te zien wat je nodig hebt om de volgende keer niet weer hiermee te maken te krijgen

Tijdens de Verdiepingsmiddag bieden we je een scala aan workshops aan om in dit soort situaties beslagen ten ijs te komen. We gaan aan de slag met je innerlijke dialoog. En we laten je onderzoeken waar jouw Lef zit. We dagen je dan ook uit om tijdens de middag Lef te tonen en minimaal één workshop te kiezen die buiten je comfortzone ligt.

De Verdiepingsmiddag vindt plaats bij Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Om een fysieke bijeenkomst mogelijk te maken, hebben we diverse maatregelen genomen die er toe leiden dat de middag veilig is voor de deelnemers, de trainers en het personeel van de locatie. Lees meer over deze maatregelen op de pagina ‘Corona-maatregelen Verdiepingsmiddag‘.

Zowel wij, als organisator, de locatie en jij als (potentiële) deelnemer willen natuurlijk graag zo snel mogelijk weten of de middag doorgaat. Om wederom een succesvolle middag te organiseren hebben we namelijk een minimum aantal deelnemers nodig. Daarom vragen we je nadrukkelijk om je snel aan te melden. Dit snel aanmelden willen we stimuleren.

Word jij geprikkeld door het thema en de workshops? Voor diegenen die met Lef snel intekenen hebben we een aantrekkelijke korting. Voor deze zeer leerzame middag betaal je slechts € 150 excl. BTW. Abonnees op het handboek ‘Faciliteren van Online Meetings’ betalen € 115 excl. BTW. Voor zelfstandigen is het bedrag volledig aftrekbaar als training.

Let op: door de Corona-maatregelen die we genomen hebben is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 48 (vier groepen van twaalf).

Ja, ik meld me aan


Programma

12:30 uur Opening
13:00 uur Workshopronde 1
14:30 uur Pauze
15:00 uur Workshopronde 2
16:30 uur Afsluiting.
17:00 uur Einde

Het inhoudelijke programma is verdeeld in vier workshopstromen van ieder twee workshops. Bij aanmelding dien je voor één van deze vier workshopstromen te kiezen. De stromen zijn zodanig samengesteld dat één workshop gaat over je houding, opstelling, positie als facilitator en de ander een creatieve insteek heeft. Heb je het Lef om een stroom te kiezen waarin een workshop die je uit je comfortzone trekt? Gedurende de middag blijf je dus in je bubbel en blijft het aantal contacten beperkt.

Ja, ik meld me aan


Workshopstroom1

Facilitator kies je positie
door Theo Hoogink en Henri Haarmans.

Je kunt je op ‘lastige situaties’ voorbereiden door in je voorbereiding zogenaamde fysiek grondankers te maken. Door ongemerkt van deze posities gebruik te maken, kun je er voor zorgen dat je minder wind vangt. In de workshop leer je om vanuit de 1e, 2e, 3e en 4e positie te kijken naar de ander, jezelf, je innerlijke-raadgever en om vanuit je afstandelijke zelf naar de situatie te kijken. Dat levert je heel veel leerzame informatie en relativering op. En de volgende keer een andere positie!

 

Verbeeldingskracht ‘AAN’
door Judith de Jong.

‘Everything is created twice, first in the mind, then in reality.’ In veel sessies die je als facilitator begeleidt, ben je bezig de groep te helpen met verbeelden van de gewenste situatie, verbinden van de verschillende input en vertalen naar handvatten voor realisatie. Dat verbeelden is voor veel mensen niet vanzelfsprekend, het vraagt lef van jou en de deelnemers om het voorstellingsvermogen áán te zetten. In deze workshop ga je verschillende manieren ervaren hoe je verbeeldingskracht inzet. Dat kan uiteraard met ‘echt beeldmateriaal’ zoals foto’s, maar ook met voorwerpen, verhalen, metaforen en prototypes. De werkvormen kun je daarna als inspiratie gebruiken in je eigen sessies. Als het in je gedachten is gecreëerd ben je al halverwege!

Ja, ik meld me aan


Workshopstroom 2

Tekenen als interventie voor lastige situaties
door Wouter Niks.

Je bijeenkomst loopt stroef. Je vraagt je af hoe nu verder. Stiften en papier kunnen soms uitkomst bieden: ineens tekent een deelnemer op de flip over hoe het volgens hem zit. De energie gaat weer stromen in de groep. Een plaat brengt verduidelijking, maar is ook een onpersoonlijke verbeelding van de werkelijkheid.
Je kunt ook vooraf bepalen visuele werkvormen in te zetten tijdens je bijeenkomst. Denk aan een levensgroot business canvas dat je met de deelnemers invult, een team tekening waarin elk teamlid zijn  of haar aandeel heeft of een visuele check-in waardoor je bijeenkomst op een heel andere manier begint.
In deze workshop ga je aan de slag met hoe je tekenen kunt gebruiken in jouw bijeenkomsten. De workshop gaat niet in op de techniek van het zakelijk tekenen.

Help! Wat gebeurt hier?
door Frank Snieder en Arjan van Bommel.

Er wringt iets in de groep, maar je weet niet precies wat. Je doet je best, maar je hebt het gevoel dat het proces niet loopt zoals je zou willen of misschien dat de groep zich tegen je keert. Je moet ineens heel hard werken. “Wat gebeurt hier? Wat is hier aan de hand?”, vraag je je af. Misschien ben je in je valkuil gevallen.
In deze workshop dagen Frank en Arjan je uit je af te vragen wat er nodig is in deze situatie. Spelenderwijs lokken ze je uit je comfortzone. Aan de hand van de Roos van Leary, een interactiemodel, leer je je eigen gedrag herkennen en ga je experimenteren met ander gedrag. Durf je bewust een andere positie in te nemen en ander gedrag in te zetten dan je gewend bent? Kun je je om je valkuil heen lopen? Je leert hoe je daarmee een ander effect bereikt en je interventierepertoire vergroot.

Ja, ik meld me aan


Workshopstroom 3

Tien redenen om met beelden te werken in je workshop
door Antoinette Middeldorp.

Hoe bereik je iemand? Hoe raak je de kern? Hoe zorg je ervoor dat een team als team gaat functioneren? Hoe bereik je dat een verandering blijvend is? Vaak bewegen mensen zich op het mentale niveau. Als facilitator kan het zinvol zijn juist contact te maken met de emotionele en intuïtieve dimensie in de mens. Zo maak je dieper contact waardoor het leereffect groter is. In deze korte kennismaking maken we veel gebruik van creativiteit en beelden. Naast het zelf maken van beelden, maken we ook gebruik van afbeeldingen, zogenaamde Visuals. En er zijn zeker tien redenen om met beelden te werken.

Eerste Hulp Bij Lastig Gedrag (EHBLG)
door Nel Mostert en Henri Haarmans

Tijdens deze workshop laten Nel en Henri je ervaren waar ‘lastig gedrag’ zit. We gaan met elkaar dat lastige gedrag ‘omdenken’. Je leert de ‘7 houdingen van Koning Buthu’. Aan de hand van deze houdingen stel je vast wat jouw voorkeurshouding is en welke je vergeet of niet prettig vindt. Met deze houdingen ga je aan de slag om te ervaren wat er gebeurt als jij ‘lastig gedrag’ benadert vanuit jouw voorkeurshouding en wat er gebeurt als jij een van de andere houdingen aanneemt. Wat doet dat met jouw contact met de ‘lastige deelnemer’? En wat doet dat met het ‘lastige gedrag’?

Ja, ik meld me aan


Workshopstroom 4

Help! Wat gebeurt hier?
door Arjan van Bommel en Frank Snieder.

Er wringt iets in de groep, maar je weet niet precies wat. Je doet je best, maar je hebt het gevoel dat het proces niet loopt zoals je zou willen of misschien dat de groep zich tegen je keert. Je moet ineens heel hard werken. “Wat gebeurt hier? Wat is hier aan de hand?”, vraag je je af. Misschien ben je in je valkuil gevallen.
In deze workshop dagen Frank en Arjan je uit je af te vragen wat er nodig is in deze situatie. Spelenderwijs lokken ze je uit je comfortzone. Aan de hand van de Roos van Leary, een interactiemodel, leer je je eigen gedrag herkennen en ga je experimenteren met ander gedrag. Durf je bewust een andere positie in te nemen en ander gedrag in te zetten dan je gewend bent? Kun je je om je valkuil heen lopen? Je leert hoe je daarmee een ander effect bereikt en je interventierepertoire vergroot.

Het Lef om te spelen
door Janneke Tanja.

Soms zie je iemand aan het werk, die met een soort achteloos gemak een werkvorm inzet waar jij bij voorbaat de bibbers al van krijgt. Hoe doen ze dat toch? Hoe toveren ze schijnbaar achteloos een metafoor of verhaal uit de achterzak waardoor de sfeer in de groep omslaat? Hoe krijgen ze die hele groep van “heren in blauwe pakken” zo ver dat ze een balspelletje doen, of iets met knikkers. Of – nog erger – een liedje gaan zingen…

Theatrale werkvormen inzetten vraagt lef. Omdat je er een hele andere kant van jezelf mee laat zien. En omdat je weet (of vreest) dat het soms gierend fout kan gaan. Maar als het wèl goed gaat, dan doen dergelijke werkvormen ook echt iets met een groep. De deelnemers gaan spelen. Komen los van hun dagelijkse werkelijkheid. Waardoor ze op een andere, vrijere manier naar elkaar, hun probleem en de oplossingen kunnen gaan kijken.

Het geheim? Lef, inderdaad. Maar ook een héle goede voorbereiding. En de heilige overtuiging dat dit gaat werken.

We gaan vanmiddag spelen. Met woorden en beelden. Met balletjes en knikkers. Met je stem en je mimiek – en vooral met elkaar. Op zoek naar wat er zoal kan, wat dat met jou doet – en dus straks met een deelnemer. Naar waar wel en wanneer niet. En naar wat jou tegenhoudt om het te proberen.

Ja, ik meld me aan


Terugblik op vorige Verdiepings(mid)dagen

De vorige Verdiepingsmiddagen stonden in het teken van:

 • Dialogen (5 februari 2021)
  Het verslag van de dag kun je hier lezen.
 • De Reis gaat Verder (22 juni 2020)
 • Online Ontdekkingen – Never Waste a Good Crisis! (11 mei 2020)
 • Meervoudige Intelligenties (4 november 2019)
  Het verslag van deze middag kun je hier lezen.
 • Oplossingen voor Struikelblokken (6 mei 2019).
  Het verslag kun je hier lezen.
 • Zintuiglijk Faciliteren (30 november 2018)
  Het verslag kun je hier lezen.
 • Een proeverij van werkvormen (24 mei 2018)
  Het verslag van deze middag kun je hier lezen.