Specialist in faciliteren

Verslag van de workshop ‘Iedere projectmanager is een facilitator’ op 17 april 2018

Op 17 april 2018 werd de IPMA PM Parade gehouden. Ariane Moussault en Henri Haarmans hebben hier een workshop voor ongeveer 35 deelnemers gegeven over de competenties van een facilitator. Bij de aankondiging van de workshop werd de indruk gewekt dat het IAF Competentiespel gespeeld zou worden. Ariane startte daar ook daadwerkelijk mee, maar bij de tweede vraag uit het spel:

Is de opdrachtgever verantwoordelijk voor de omgeving/ruimte waar de sessie plaatsvindt?

brachten ze een twist in de workshop aan. Het juiste antwoord op de vraag is, dat de facilitator verantwoordelijk is voor de ruimte. Hij kan namelijk als geen ander inschatten wat het effect van de ruimte is op het resultaat van de workshop.

Om dit de deelnemers te laten ervaren werden ze uitgenodigd om het ‘open theater’ te verlaten. Buiten het theater stonden 3 borden met daarop 9 foto’s van ruimtes opgesteld. De deelnemers werd gevraagd voor elke ruimte aan te geven welke emotie de ruimte bij hen opriep. Vervolgens bespraken ze in drie groepen de foto’s en emoties en gaven ze antwoord op de vragen “Wat het effect van de genoemde emoties zou kunnen zijn op het resultaat van de workshop?” en “Welke interventie de facilitator kan doen?”.

Op deze manier haakte de workshop goed aan bij de openings key-note van Harry Starren. Hij stelde namelijk dat er in ieder geval vier dingen zijn die leren belemmeren. Deze belemmeringen gelden echter ook onverminderd voor workshops:

 1. Te weinig zuurstof
  Zorg daarom altijd voor voldoende frisse lucht tijdens een workshop.
 2. Te warm
  De ideale temperatuur is dezelfde als voor een goede Bordeaux: 16 -18 °C.
 3. Geen daglicht
  Zorg er dus altijd voor dat er daglicht in de ruimte komt. Beter is het zelfs als je naar buiten kunt kijken.
 4. Te veel zitten
  Zorg daarom voor beweging in je workshop.

 

Tijdens de Parade is ook het resultaat van de mini-enquête ‘Gebruik van groepsprocessen in projecten en programma’s’ gepresenteerd.

Foto-impressie