Specialist in faciliteren

Waarderend Faciliteren: van workshop tot opleiding

Waarderend Faciliteren is een unieke stijl van faciliteren die zich kenmerkt door een positieve en waarderend insteek. Vier jaar geleden ben ik begonnen met het geven van een workshop van één dagdeel. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een trainingen van twee overvolle dagen vol oefeningen, dialogen, reflecties én speelse goocheltrucs als metafoor waardoor de training een onvergetelijke ervaring is geworden. De training wordt dan ook hoog gewaardeerd op Springest: gemiddeld een 9,4 (zie de beoordelingen hieronder).

Afgelopen juni begeleidde ik de dertiende editie. De training Waarderend Faciliteren is in die dertien keer uitgekristalliseerd tot een op zichzelf staande benadering van faciliteren. Het is gebaseerd op een brede waaier aan theorie en methodiek en wordt door ervaren deelnemers gezien als waardevolle toevoeging en verdieping van hun vaardigheden en stijl als facilitator. Het is nu tijd om de volgende stap te zetten.

Van training naar opleiding

De huidige tweedaagse wordt na de zomer opgeknipt in twee delen: level 1 met de fundamenten in theorie en praktijk en level 2 met een verdieping en verbreding in werkvormen.

Level 3 krijgt een nieuwe inhoud gericht op het begeleiden van langer lopende trajecten van verandering, ontwikkeling en samenwerking in organisaties en teams.

In 2023 komt er mogelijk ook nog een level 4: een train de trainer. waarin deelnemers opgeleid worden om zelf als docent te kunnen optreden.

De beoordelingen

Arjan van Vembde