Specialist in faciliteren

De weegschaalevaluatie

Doel

Een meeting evalueren waarbij je bij de aanvang al vraagt wat ze wel en wat ze niet willen dat er gebeurt. Deze reacties kun je gebruiken om je aanpak van de meeting hierop af te stemmen.

Bruikbaar bij

Brainstorms, workshops en andere meetings waarbij je een groot commitment vraagt van de deelnemers.

Meervoudige interesse

Visueel-ruimtelijk, Logisch-mathematisch, intrapersoonlijk.

Aanpak

Teken een grote weegschaal op een flip-over.

De evaluatie begint bij de check-in. Je vraagt tijdens de check-in naar de verwachtingen van de deelnemers over de meeting.

Als eerste stel je de vraag:
Wat moet er tijdens de meeting gebeuren wil je na afloop tegen je collega’s zeggen: “Dit was een verschrikkelijke meeting?”
Laat de deelnemers het antwoord op deze vraag uitspreken en daarna op een post-it schrijven. Zorg er voor dat elke post-it uniek is.
Hang de post-its links op een flip-over.

Als tweede stel je de vraag:
Wat moet er gebeuren, zodat je tegen je collega’s na afloop zegt: “Dit was de beste meeting ooit. Is dat het tegenovergestelde van wat jullie net gezegd en opgeschreven hebben of is het meer?”
Laat de deelnemers het antwoord op deze vraag uitspreken en daarna op een post-it schrijven. Zorg er voor dat elke post-it uniek is.
Hang de post-its rechts op een flip-over.

Je weet nu wat de deelnemers van de meeting verwachten. Dit kun je gebruiken tijdens je meeting.

Tijdens de check-out vraag je de deelnemers welke post-it weggehaald kunnen worden, omdat ze niet uitgekomen zijn. Op de flip-over blijven de post-its hangen die uitgekomen zijn. Het geeft daarmee een goed beeld hoe de meeting is ervaren. Desgewenst kun je deelnemers op basis hiervan om een cijfer vragen.

Slaat de weegschaal door naar links, dan heeft de meeting niet aan de verwachtingen voldaan. Sluit hij door naar rechts, dan heeft de meeting aan de verwachtingen voldaan

Online variant

Online is deze werkvorm heel makkelijk te simuleren door een weegschaal in PowerPoint te zetten en vooraf de vragen via Surveymonkey of Google forms te stellen. De antwoorden zet je dan bij de weegschaal. Dit heeft bovendien tot voordeel dat de deelnemers vooraf al nadenken over de meeting en dat je tijdens de meeting niet veel tijd kwijt ben aan het ophalen van de antwoorden.
Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een webbased whiteboard, zoals Miro, Mural en Conceptboard.

Meer informatie

Dit is één van de werkvormen uit het werkboek ‘Online Werkvormen’. Dit werkboek bevat meer dan 75 online werkvormen. Je kunt er samen met de handleiding ‘Faciliteren van Online Meetings’ een abonnement op nemen.

Naar de handleiding

Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ echt iets voor jou.

Naar de training

Download deze werkvorm