Specialist in faciliteren

Dobbelsteen Brainstorm

Doel

Beweging bewerkstelligen tijdens een brainstorm. Zorgen voor perspectiefwisseling.

Bruikbaar bij

Alle brainstorms d.m.v. een kaartvraag.

Aanpak

Bedenk voordat de brainstorm begint de sub thema’s van de brainstormvraag. Je kunt ook de deelnemers vragen de sub thema’s te benoemen. Schrijf deze sub thema’s op flip-over vellen en hang die flip-over vellen verspreid  over de lege ruimte aan de muur. Nummer de sub thema’s van 1 t/m 6. Geef een vel de titel overige. Dit vel dient er voor dat deelnemers in ieder geval hun idee kwijt kunnen als het niet bij een sub thema past.

Bij variaties staan mogelijkheden met afwijkende aantallen sub thema’s.

Plaats een kleine tafel met een dobbelsteen in het centrum van de ruimte.

Verdeel de deelnemers gelijkmatig over de sub thema’s.

Leg de hoofdvraag en de sub thema’s uit.

Laat iedereen, zonder te praten, een idee bedenken n.a.v. het sub thema, dit op een post-it opschrijven en opplakken op de flip-over. Na het schrijven van een post-it loopt de deelnemer naar de centrale tafel, gooit de dobbelsteen en gaat naar de bijbehorende flip-over. Hij schrijft vanuit dat nieuwe sub-thema een post-it.

Start met een individuele brainstorm, dus zonder onderling overleg en geef na verloop van tijd het signaal dat er overlegd mag worden.

Heb je geen inspiratie bij ene flip-over, dan kun je de dobbelsteen opnieuw gooien, maar daag de deelnemer eerst uit.

Meer informatie

Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ echt iets voor jou.

Onderbouwing

Een goede brainstorm start individueel. Met deze brainstorm kijken deelnemers steeds vanuit een nieuw perspectief waardoor de diversiteit toeneemt. Op elk vel staat een ander perspectief met een denkrichting op het thema. Door het lopen tussen de vellen activeer je de deelnemers en is er tijd voor inspiratie; bewegen stimuleert de hersenen. Na afloop zijn de ideeën al deels gecategoriseerd, dus je kunt ook makkelijker samenvatten.

Meer informatie

Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ echt iets voor jou.

Naar de training

Download deze werkvorm