Specialist in faciliteren

Ideeën genereren met Superhelden

Doel

Tijdens brainstormen ontstaat vaak een creatief vacuüm: het brein komt niet verder, de gedachtestroom lost op en de gedachten die opkomen lijken sprekend op eerdere. Tijd om het brein een creatief uitstapje te gunnen, zodat het weer vanuit nieuwe perspectieven naar de centrale vraag kan kijken.

Bruikbaar in

De divergerende stap in een creatief proces.

Meervoudige interesse

Visueel-ruimtelijk, Intrapersoonlijk.

Aanpak

Maak een set kaarten van helden. Zorg er voor dat je een grote diversiteit hebt, dus helden uit de sport, artiesten, politici, strips, binnen- en buitenland etc. Zorg er ook voor dat er een paar discutabele figuren tussen zitten: Trump, Holleder, Poetin, de Joker.

  1. Leg de kaarten op tafel en laat iedere deelnemer een held kiezen.
  2. Laat de deelnemers zich inleven in de held. Wat zijn de positieve/negatieve eigenschappen van de held? Hoe gebruik je die eigenschappen om tot nieuwe ideeën te komen? Het kan handig zijn om die eigenschappen op te schrijven.
  3. Vervolgens bedenken de deelnemers nieuwe ideeën voor het vraagstuk op basis van de eigenschappen/kenmerken etc. van de held. Deze ideeën schrijven ze op post-its en hangen ze bij eerder gegenereerde ideeën.
Tips en alternatief

In de PDF staan nog tips en eenalternatieve aanpak van deze werkvorm.

Meer informatie

Wil je meer werkvormen voor een creatieve brainstorm leren? Dan is de training ‘Inspirerende Werkvormen voor een Creatieve Brainstorm’ echt iets voor jou.

Naar de training

Download deze werkvorm