Specialist in faciliteren

De landkaart

Doel

In gesprek gaan met elkaar door een gemeenschappelijk vertrekpunt te maken. Waardoor inzicht ontstaat in wat elke deelnemer belangrijk vindt.

Bruikbaar bij

De start van een nieuw project of een nieuw team.

Meervoudige interesse

Visueel-ruimtelijk, intrapersoonlijk, interpersoonlijk.

Aanpak Face2Face
  • Leg een paar flip-over vellen op tafel en plak ze aan de onderkant aan elkaar vast. Leg viltstiften in diverse kleuren klaar.
  • Vraag de deelnemers om de beurt op de flip-over vellen een onderdeel van de land kaart van het team te tekenen. Geef zo nodig tips als de kunstlijn, landsgrenzen, rivieren, bergen, dalen, dorpen, steden, wegen etc.
  • Elke deelnemer legt uit wat hij getekend heeft en wat de reden is dat hij/zij dat belangrijk vindt.
  • Hang de landkaart na afloop op bij het team. Zo vormt de gemeenschappelijk kaart een mooi referentiepunt voor het team.
Aanpak Online

Online werkt de aanpak vergelijkbaar als face2face. Gebruik voor het tekenen een webbased whiteboard, zoals Mural, Miro, Conceptboard.
Het grote voordeel van online is dat je ook foto’s en andere afbeeldingen kunt toevoegen.

Variaties

In de PDF zijn nog een paar variaties beschreven.

Meer informatie

Dit is één van de werkvormen uit het werkboek ‘Online Werkvormen’. Dit werkboek bevat meer dan 75 online werkvormen. Je kunt er samen met de handleiding ‘Faciliteren van Online Meetings’ een abonnement op nemen.

Naar het handboek

Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ echt iets voor jou.

Naar de training

Download deze werkvorm