Specialist in faciliteren

Metaforisch gebruik van Dierenkaarten

Doel

Associaties maken op basis van de eigenschappen van een dier om daarmee ideeën te genereren.

Bruikbaar bij

Alle workshops waarbij je op een andere manier wilt denken.

Meervoudige interesses

Visueel-ruimtelijk, Naturalistisch

Aanpak

Voorbereiding
Zorg dat je een set van dierenkaarten hebt. Je kunt er op internet een heleboel vinden. Zorg wel voor een grote variatie in dieren. Daarnaast is het handig als de kaartjes afbeeldingen van bekende dieren bevatten. Heb je toevallig de AH-dierenkaarten nog, dan kun je die ook gebruiken.

Hieronder staan een aantal mogelijkheden voor het gebruik van de dierenkaarten.

Kennismaking 1
Leg de kaarten op tafel en laat elke deelnemer een dier uitzoeken waarmee hij zichzelf vergelijkt: “Ik voel me als een …, omdat ….” Vervolgens deelt ieder het dier en zijn antwoord.

Kennismaking 2
Leg de kaarten op tafel en laat elke deelnemer een dier uitzoeken dat tijdens de bijeenkomst behulpzaam is om het antwoord op de vraag van de opdrachtgever te beantwoorden. Vervolgens deelt ieder zijn dier en geeft aan op welke manier dat dier gaat helpen.

Stakeholder analyse
Zoek bij elke stakeholder een dier waarmee je de desbetreffende stakeholder kunt karakteriseren. Schrijf die eigenschappen samen met de naam van het dier bij de stakeholder.

Risico analyse
Iedere deelnemer zoekt een dier uit. Vervolgens schrijft ieder voor zich de positieve en negatieve eigenschappen van dat dier op. M.b.v. die eigenschappen bedenk je mitigerende maatregelen voor de grootste risico’s in je project.

Evaluatie
Leg de kaarten op tafel en laat elke deelnemer een dier uitzoeken waarmee hij de afgelopen bijeenkomst wil typeren. Vervolgens deelt ieder het dier en zijn typering.

Tips

In de PDF staat nog tip voor de uitvoering.

Meer informatie

Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ echt iets voor jou.

Download deze werkvorm

Naar de training