Specialist in faciliteren

Workshop Situationeel interveniëren

Op dinsdag 13 november heeft Henri Haarmans een workshop verzorgt over ‘Situationeel Interveniëren’ voor de Community Management of Changemanagement. Centraal in de workshop staat het interventiemodel van Heron.

Model van John Heron

De deelnemers maken kennis met drie stijlen van interveniëren: hiërarchisch, coöperatief en autonoom. A.d.h.v. cartoons verkennen ze deze stijlen en kiezen ze positie voor de stijl waarin zij zichzelf herkennen. De deelnemers kwamen tot de conclusie dat de stijl die je kiest vaak situationeel afhankelijk is. Verder wordt de stijl ook bepaald door de mate van volwassenheid van het team of de organisatie.

Na de stijlen lopen de deelnemers langs de zes dimensies waarop je kunt interveniëren. Dit zijn: planning, interpretatie, confrontatie, beleving, structurering en beoordeling. In drietallen kiezen ze een situatie waarop ze willen interveniëren en bedenken welke stijl van interveniëren binnen deze dimensie past en hoe deze eruit ziet.

Na afloop schreef een van de deelnemers de volgende reactie op het platform van de Community:

Ik vind het het wederom een erg inspirerende avond. Allereerst een goede introductie van Henri waarbij hij een goed onderbouwde basis legde voor het raamwerk van interventies in een groep. Daarna flink aan de slag om in wisselende groepjes elkaar te inspireren tot de toepassing, dat geeft voor mij echt inzicht naast het delen van elkaars ervaringen. Top!

Foto-impressie